3 daagse Workshop Studio Damon

Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie

Bruidsfotografie in Italië

Amai, amai, amai! Of eigenlijk zou ik zeggen: Fantastico! Eind februari vloog ik naar het bella Italia voor de BIG 3-daagse workshop van Studio Damon. Ik was nog nooit in Toscane geweest en was onder de indruk van het landschap, het heerlijke eten en de lieve mensen.

Op vrijdagochtend vertrok ik naar Schiphol. Rond de middag liep ik door Pisa, met een heerlijke voorjaarszon om de scheve toren te bekijken. En hoewel ik er niet zo veel van verwachtte, was ik ook van dit deel behoorlijk onder de indruk. Ik pakte nog een terrasje en verdwaalde daarna zo’n 100 keer op weg terug naar het vliegveld.

Eenmaal op het vliegveld wachtte ik de groep op: de 10 andere fotografen, Damon, het bruidspaar Keven en Mariska (van Mullersfloralart) en Jacqueline van Pauweddings met haar stagiaire Catharina. Met twee busjes reden we nog zo’n 1,5 uur de bergen in, vlak onder Florence naar de locatie. Jacqueline had een prachtig landhuis geregeld en alle andere belangrijke dingen zoals het eten, ze hield de tijd in de gaten, nodigde een fantastisch bruidspaar uit als model en deed daarnaast nog 100 andere dingen die wij niet eens door hadden. Heerlijk, onze focus lag dus helemaal op de BIG workshop.

Dít is wat ik nodig heb moet mijn innerlijke ik hebben gedacht. En so true! Ik heb niet eerder zo veel energie gehad tijdens een workshop en ondanks de lange dagen, was ik hungry for more!

We kwamen rond middernacht aan op de locatie en kregen toen nog een heerlijke maaltijd. De volgende morgen om 9.00 uur starten we met het ontbijt en een prachtig uitzicht. Welliswaar met regen (het regende 3 dagen)!

Nu had ik vorig jaar al de BIG 2 workshop gedaan bij Damon in Nederland. Damon behoort tot de top beste bruidsfotografen in Nederland én buitenland. Hij won diverse nationale en internationale awards. Ik leerde er veel en was eerlijk gezegd niet van plan nóg een workshop te doen, maar toen ik deze BIG 3 in Italië voorbij zag komen op Facebook, heb ik in een soort verstandsverbijstering mij aangemeld. Alsof ik geen controle had over mijn eigen handelen… Dít is wat ik nodig heb moet mijn innerlijke hebben gedacht. En so true! Ik heb niet eerder zo veel energie gehad tijdens een workshop en ondanks de lange dagen, was ik hungry for more!

Tijd om het bruidspaar te fotograferen, inclusief boudoir, de douchescène én een korte fotoshoot buiten in het Toscaanse landschap

Dag 1 ontvingen we een lading theorie, kregen we tips & tricks over techniek en deden we tot laat een feedbackronde over ons werk op onze website. Dag 2 was het tijd om het bruidspaar te fotograferen, inclusief boudoir, de douchescène én een korte fotoshoot buiten in het Toscaanse landschap. Kort, want wederom begon het te regenen. De groep werd afgewisseld met een presentatie van Jacqueline over haar werk als weddingplanner en samenwerkingen. Nu zie ik allang het balang in van een weddingplanner, maar nu hoorde ik nog veel meer tips en tricks waarom een weddingplanner eigenlijk gewoon een must have is. Jacqueline regelt namelijk díe dingen die je als bruidspaar echt niet wilt regelen. Een paar voorbeelden? Een weddingplanner als Jacqueline:

 • luistert naar je wensen en zoekt daar de leveranciers bij, die helemaal bij jou als bruidspaar passen
 • kent de professionals
 • neemt alle algemene voorwaarden door (hello! Dat wil je echt niet zelf doen!)
 • houdt de tijd in de gaten, zodat alles relaxt verloopt (en geloof me, dat redt bijna geen enkele ceremoniemeester die tot de vrienden of familieclub hoort)
 • heeft een fotografisch oog en weet dus wanneer, waar en wat mooie plekken zijn voor de ceremonie
 • regelt de communicatie met Ome Henk die een (niet wenselijke) speech wil doen van een uur op jouw bruiloft en zorgt dus dat de bruiloft verloopt volgens jouw wensen, zonder dat jij in gesprek hoeft met Ome Henk

That’s why…

Terug naar de workshop van Damon. Dag 2 eindigde met een paar laatste tips & tricks over flitsen. Rond 23.00 uur zochten we ons bed op. Dag 3, de laatste dag, reden we naar Florence met de opdracht: zoek zelf je opdracht. Lekker dan! De bedoeling was om in je eentje de straat op te gaan en een serie te maken, dat mag van alles zijn. En eerlijk gezegd was dit een van de onderdelen waarvoor ik de workshop geboekt had. Wauw, energy, go! Geen idee met wat, maar gewoon go. Ik besloot een serie te maken over Italianen die roken in het straatbeeld van Florence, nu nog kijken wat ik er van gemaakt heb.

En eerlijk gezegd was dit een van de onderdelen waarvoor ik de workshop geboekt had. Wauw, energy, go! Geen idee met wat, maar gewoon go!

Rond het middaguur verzamelden we in een eetcafé voor de lunch. Daarna hadden we nog even tijd voor een fotoshoot met het bruidspaar en vervolgens reden we weer terug naar het vliegveld in Pisa. De 3 dagen workshop waren voorbij gevlogen en voor mij nog lang niet genoeg, ik wil alleen maar meer!

Een troost, want ik had nog een paar dagen extra in Italië geboekt. Mijn lief, Richard, was die dag naar Pisa gevlogen en had alvast ingecheckt in het oh zo charmante Royal Victoria hotel aan de Arno. Ik knuffelde mijn collega’s gedag en liep toen Pisa in. Vanaf dat moment stopte het met regenen en werd het heerlijk weer. Die week reden we met de trein naar charmante dorpjes langs de kust, huurden we een auto voor een tour door het Chianti gebied, aten we Italiaans schepijs in Florence, gingen we naar traditionele Italiaanse restaurantjes en genoten we van de wijn, in de zon, zonder jas.

Ik knuffelde mijn collega’s gedag en liep toen Pisa in. Die week reden we met de trein naar charmante dorpjes langs de kust, huurden we een auto voor een tour door het Chianti gebied, aten we Italiaans schepijs in Florence, gingen we naar traditionele Italiaanse restaurantjes en genoten we van de wijn, in de zon, zonder jas.

Thanks you all, fijne collega’s! Ik heb het fantastisch gehad, superveel geleerd, fijn om een paar dagen weer helemaal ondergedompeld te zijn in de wereld van bruidsfotografie. Hieronder een impressie van mijn belevingen in Italië. En nu op naar het nieuwe seizoen! Good luck!

Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-1 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-2 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-3 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-4 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-5 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-6 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-7 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-8 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-9 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-11 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-12 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-13 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-14 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-15 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-17 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-18 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-16Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-20 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-21 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-22 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-23 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-24 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-25 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-26 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-27 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-28 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-29 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-30 Workshop Studio Damon - bruidsfotografie Italie Toscane - Dufrasnes Fotografie-31

1 Comment

 • Beantwoorden augustus 8, 2017

  Britt

  Mooie foto’s en een goed verslag over ‘dat’ weekend in de Toscane ??. Echt een avontuur!

  Groet. Britt

Leave a Reply